18. august

Vi begynte dagen med å krysse elva Sjnasjkasjåhkå som vi kom oss tørrskodd over. Vi sparer tid og slipper å bli våte på beina når vi kan hoppe fra stein til stein. Videre gikk vi over Savtsasvarre, her fant vi noen varder vi kunne følge. Uheldigvis hadde samene bygget en svær varde som markerer hvor de hadde lagt igjen en masse gjerdestolper. Dette førte oss ut av kurs og vi var dermed overlatt til våre egne veivalg igjen. Heldigvis var ikke fjellet noe vanskelig bestige og vi satte kursen mot Steingropa midt mellom Steinfjellet og Savtsasvarre. Steingropa er en slags minidal der all vegetasjon er vasket vekk.

Oppe i Steingropa fant vi igjen vardene og vi kunne følge disse ned i dalen. Vardene fortsatte innover mot Sverige, men vi tok av mot vest med kurs mot Hellemobotn. Her krysset vi elva Gihtsejåhka så tidlig som mulig slik at vi kunne gå på nordsiden av dalen nedover mot hellemobotn. Ruonasvagge heter dalen og elva sikksakker seg nedover hele veien. I starten var det enkel navigering å følge dalen og elva nedover, vi kunne nemlig følge slake fine svaberg mesteparten av veien. Det gikk dermed i et raskt tempo og vi følte at kilometerne gikk unna.

Problemene startet ved myra som ligger omtrent midt i dalen ved kulpen 640moh. Vi kom oss forbi myra, men nå begynte svabergene å gå slakt oppover, selv om dalen egentlig går nedover. Dette førte til at vi flere ganger havnet alt for høyt opp i terrenget og siden svabergene var flate og fine å gå på steg de opp og dannet høye murer på rundt 4 meter slik at vi ikke klarte å komme oss ned igjen. Dette skjedde flere ganger og vi tapte mye tid på å snirkle oss ned fra disse murene. Her lønner det seg nok å følge elva nedover, selv om det nok er noe vått. På denne siste delen føltes det som vi hele tiden gikk ett skritt tilbake.

Nede ved Gierisluoppar fant vi en tørr og fin teltplass, det regnet og blåste kraftig så det var godt å komme seg inn i teltet. I morgen blir det en hviledag før vi setter kursen videre mot Hellemobotn og Kanonen.

Sol og fint vær først på dagen

Her går Mons på svaberget, til høyre ser man at muren blir høyere og høyere


2 kommentarer

Tore Skobba · 10. september 2018 18:12

Vi gikk andre veien men og på nordsiden, brukte og lenger tid enn planlagt. Er kanskje sørsiden bedre ? Ser jo fin ut men når man står i det så ser vel alltid det litt lenger bort bedre ut :-).

    Anders · 14. september 2018 17:50

    Vi hadde nok ikke klart å krysse elva dersom vi hadde gått på sørsiden. Jeg tror det skal være mulig å finne en god vei på nordsiden også, men da må man nok være bedre kjent enn det vi var.

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.