5. juni

Dagen i dag har vært kjempe fin, men tung. Det var mye opp og ned og slikt terreng tar tid å komme seg igjennom. Selv om det har vært tungt, var det veldig mye flott natur, spesielt når man hele tiden kommer til nye steder.

Vi begynte dagen med en liten kneik før det flatet ut. Det var ca 5km til første skikkelig stigning, opp Grevskardet som ligger på nesten 1500 moh. Utsikten herfra var flott, spesielt østover hvor landskapet flater ut, men også mot sør og Hallingskarvet. Når man er på toppen ser man også rett ned til Iungsdalshytta, ca 3km i luftlinje nordover.

Nedstigningen til hytta er på 400 høydemeter, og det var en del råtne snøfonner. Selv om det var nedover gikk det sakte, fordi man må passe litt på hvor man setter beina. Plutselig tråkker man igjennom, og det kan gå ille dersom man ramler skikkelig. Vel nede i dalen tok vi lunsj rett på andre siden av brua. En virkelig idyllisk plass, rett ved siden av elva. Vi tar oss alltid god tid til lunsj og lar maten synke før vi vandrer videre.

Etter en liten kilometer kom vi til Iungdalshytta, her tok vi en ny pause. Hytta var virkelig fin og vi kan godt tenke oss å dra tilbake hit en dag. Rett nord for hytta er det en elv med relativt kraftige stryk, heldigvis var det bru over elva så det var helt uproblematisk å krysse. Videre oppover kommer man til Fødalen og Fødalsvatnet hvor en stor foss renner ut av fjellet på vestsiden av vannet. Fossen heter Sydtrandfossen og var virkelig flott.

Fødalen Landskapsvernområde er i det hele tatt veldig flott. I tillegg har man funnet 21 steinalderbosetninger som er mellom 5000-7000 år gamle. Ellers er landskapet preget av isen og det fikk vi merke godt på kroppen. Morene, steinur og blokkmark beskriver godt hvordan det ser ut, og dermed var det ikke enkelt å finne en teltplass. Likevel fant vi en noenlunde flat plass rett ved Vesle Klevavatnet, med utsikt over til toppen av Sydtrandfossen.

Dagens etappe ble drøyt 16km. Vi burde kanskje gått lengre, men kan jo skylde på terrenget og at vi sov 1 time lengre enn vanlig. Pytt pytt, vi har god tid fortsatt og trenger ikke bekymre oss for noen ting enda.

Bamseklem

Hvem er det som tramper på min bru?

Iungdalshytta

Plankemyr, nesten som på Ljøsheim

Kategorier: Norge på langs

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.